четвртак, фебруар 6

Četrdeset drugi po redu FEST odigrava se od 28. februara do 9. marta i u jakoj konkurenciji 75 filmova teško je bilo napraviti selekciju.
Moj izbor ove godine pao je na sledeće filmove:

1. Nimfomanka-Lars von Trir
Kontraverznost von Trirove ličnosti svakako se prenosi i na njegove filmove stoga ne čudi da su se za Nimfomanku već formirala oprečna mišljenja i da pojedini delovi filma cenzurisani. Tako je Rumunija zabranila prikazivanje drugog dela filma uz objašnjenje da je previše eksplicitan da bi se prikazivao publici. Imala sam priliku da odgledam Antihrista i Melanholiju i estetika njegovih filmova i način na koji kroji priču su baš moja "šolja čaja" tako da je Nimfomanka neizostavno i sa razlogom na vrhu ove liste.
Reč je o strasnoj, poetskoj priči o životnom putu jedne žene od njenog rođenja do pedesete godine-glavne junakinje Džo koja sebi postavlja dijagnozu nimfomanke. 
Na FEST-u će biti prikazana integralna verzija od 240 minuta zato treba biti spreman na maratonsko bioskopsko veče. 


2. Plavo je najtoplija boja 
Film Abdelatifa Kaiša osvojio je Zlatnu palmu na nedavno održanom kanskom festivalu za najbolji film. 
Posle nekoliko okušaja u glumi Adbelatif se ipak odlučuje za rediteljski posao i nakon nekoliko ostvarenja konačno briljira jednom od najcenjenijih nagrada u svetu filma. 
Adela sa svojih 15 godina ne dovodi u pitanju svoju seksualnost. Iznenada upoznaje Emu, mladu ženu plave kose koja će joj pomoći da otkrije strast, sazri i ostvari se kao žena.
Abdelatif je za svoje ostvarenje rekao:"Kada sam završio film pomislio sam kako će biti koristan i za omladinu u Tunisu. Nijedna revolucija nije završena ukoliko istovremeno nije izvedena i seksualna revolucija."


3. U glavi Luina Dejvisa
Višestruko nagrađivani filmski partneri braća Koen u novom filmu oslikavaju njujoršku folk scenu šezdesetih godina. Film prikazuje nedelju dana života u glavi folk pevača Luina Dejvisa koji pokušava da uspe kao muzičar uprkos poteškoćama. Luin Dejvis predstavlja verziju Dejva van Roka koji je učio Boba Dilana prvim akordima. 
Film je osvojio Nagradu kritike na festivalu u Kanu i sigurna sam da će privući pažnju svih ljubitelja kantri muzike i braće Koen. 


4. Venera u krznu
Poslednji film Romana Polanskog adaptacija je predstave Davida Iva  Venera u krznu o seksualnim igrama. 
Poznat po tome da u svojim filmovima pomera granice i podstiče gledaoca da preispita sopstvena razmišljanja o dobrom i lošem, Polanski ovim filmom, sudeći barem prema rečima pojedinih filmskih kritičara pokazuje da razume perverziju kao malo ko. 
Posle niza bezuspešnih audicija za predstavu koju pokušava da režima, Tomas ostaje u pozorištu nezadovoljan kandidatkinjama. U trenutku kada se sprema da ode iz pozorišta nailazi neobuzdana Vanda. Ona je bestidna i ne preza ni od čega kako bi došla do uloge. Ona predstavlja oličenje svega što Tomas prezire. Kada uspe da ubedi reditelja da je sasluša on se oduševljava njenom transformacijom, audicija se produžava i Tomasov prezir se pretvara u opsesiju.

Trejler:

5.Nebraska
Više puta nagrađivan Oskarom i nagradom Udruženja američkih pisaca za adaptirani scenario Aleksandar Pejn se ovog puta publici predstavlja filmom Nebraska u kojem se ništa ne menja ali u kojem na kraju ništa više ne ostaje isto, prema rečima novinara Njujorkera, Ričarda Brodija. 
Siroti starac Vudi Grant koji živi u Montani iznenada odlučuje da krene na putovanje kako bi uzeo novac od opklade za koju misli da mu pripada. Porodica, isfrustrirana njegovom demencijom razmišlja da ga pošalje u starački dom sve dok mu jedan od njegovih sinova ne ponudi vožnju uprkos besmislenosti samog poduhvata. 

0 коментара:

Постави коментар