уторак, новембар 26

Devetnaesto izdanje Festivala autorskog filma koji se održava od 28.novembra do 3.decembra donosi nam 16 ostvarenja koji su obišli najveće festivale u protekloj godini i konačno stigli i kod nas.
Glavni program predvode filmovi sa Venecijanskog i Berlinskog festivala dok prateći program čine "Omaž Mirku Kovaču", "Autori predstavljaju", "Životi pesnika" kao i "Pobednici Venecije i Berlina".

Moj izbor za ovo izdanje FAF-a su sledeći filmovi:

Džimi P. 

Ovaj film reditelja Arnoa Desplešena snimljen je prema istinitim događajima i knjizi Žorža Deveroa.
Džimi Pikard, Indijanac koji se borio u Francuskoj nakon II svetskog rata završava u psihijatrijskoj bolnici zbog strašnih glavobolja zbog kojih gubi dodir sa stvarnošću. Usled nemogućnosti njegovog doktora da utvrdi uzrok ovim glavoboljama poslednja nada je Žorž Devero, francuski antropolog i psihoanalitičar koji je specijalizovao kulturu Indijanaca. Džimi P. pristaje na terapiju i njih dvojica razvijaju odnos međusobnog poštovanja i poverenja.

Film Džimi P. je do sada bio predstavljen publici na festivalima u Kanu i Njujorku.

Zlatna Arena u Puli za najbolji film
Obrana i zaštita


Slavko, po nacionalnosti Hrvat ne vidja svog prijatelja Bošnjaka, ne svojom krivicom.  Razdvojeni su fizičkim barijerama i nepoverenjem. 
Kada Slavku umre stari prijatelj susreće se sa dilemom da li otići na sahranu jer bi to značilo da mora da predje na "drugu stranu". Kako bi na to gledali njegovi susedi?
"Obrana i zaštita" osvojio je „Zlatnu arenu“ u Puli za najbolji film, režiju, scenario, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu, scenografiju, kameru. Bogdan Diklić je za svoje izvodjenje uloge Slavka osvojio nagradu „Srce Sarajeva– za najboljeg glumca".

 
reditelj Aleksandro Avranas
Miss Violence

Reditelj Aleksandro Avranas hteo je ovim filmom da progovori u ime žrtava porodičnog nasilja. 
Jedanaestogodišnja devojčica se ubija na svoj rodjendan i roditelji pokušavaju da opstruiraju istragu tvrdeći da je sve zapravo bila slučajnost.
Ovaj film osvojio je nagradu za najbolju režiju na festivalu u Veneciji, dok je Themis Panou osvojio nagradu za najboljeg glumca na festivalima u Torontu i Vankuveru.



Berenice Bejo osvojila nagradu za najbolju glumicu u Kanu
Prošlost

"Prošlost" je priča o emotivnoj borbi i bračnom kolapsu. Ahmed odlazi na četiri godine u Iran ostavljajući u Parizu supruge i dve kćerke. Vraća se u Pariz da okonča brak sa suprugom koja je već u vezi sa drugim muškarcem za kojeg želi i da se uda. Problemi nastaju zbog ćerkinog neprihvatanja majčine veze.
Ovaj film reditelja Ašgara Farhadija osvojio je nagradu publike na više festivala dok je glavna protagonistkinja Berenis Bežo osvojila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Kanu.

2 коментара:

  1. Svaki film mami na svoj način, ali bih najpre pogledala ''Džimi P'', pa onda i redom.
    Očekujemo i recenzije po završetku festivala ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Meni svi filmovi obecavaju, mada sam htela jos neke da pogledam ali necu stici tipa: Glorija, Psi lutalice, Dodir greha.Ove godine je zaista odlican izbor:)

    ОдговориИзбриши