среда, фебруар 25

Za mene FEST nisu veliki filmovi koje možete skinuti sa torenta. Velike zvezde filmskog sazvežđa o kojima se priča i pre nego što se pojave.
FEST čine one male zvezde bez kojih sazvežđa ne bi ni bilo, nastale u Latinskoj Americi, Koreji, Japanu, Rusiji i sl. Zvezde koji su retki videli jer ne sijaju najsjajnije ali su od onih koje nikada ne zaboravljaš makar imao priliku da ih samo jednom pogledaš. Od onih o kojima ne prestaješ da govoriš i koje su referenca za sve buduće zvezde koje ćeš možda sresti na nekom Mlečnom putu, negde.

Zbog tih i drugih razloga moju listu filmova koje na ovogišnjem FESTu treba pogledati ne čine uglavnom najveća nebeska tela:

DALEKO OD LJUDI (Loin des hommes) David Oelhofen, Francuska

(fest.rs)
U svom poslednjem filmu David Oelhofen prenosi na platno egzistencijalno pitanje koje Alber Kami postavlja u svojoj kratkoj priči Gost. "Daleko od ljudi" je osvojio nagradu za najbolji film na festivalu u Veneciji 2014.godine. 

Sinopsis

Rat u Alžiru počinje 1954. godine i seoski učitelj Daru, bivši francuski vojnik, nađe se u problemu. Rođen u Alžiru, a španskog porekla, Daru je čovek van vremena i mesta, koga i Alžirci i kolonijalisti, Francuzi, posmatraju kao tuđina. Kada dobije naređenje da jednog disidenta, Muhameda, odvede u regionalnu policijsku stanicu, primoran je da preispita svoja ubeđenja. Sve to dobija na snazi kada vojnici i pobunjenici počnu da ratuju, zbog čega je Daru primoran da sklopi dogovor sa zarobljenikom dok beže kroz opasne i hladne planinske vence Atlasa.

Trejler: Daleko od ljudi

DIVLJE PRIČE (Relatos salvajes) Damijan Šifron, Argentina-Španija

(fest.rs)
U filmu koji je, barem prema osvojenim nagradama publika obožavala prikazan je u formi šest kratkih priča koje povezuje tema osvete. Damijan Šifron osvojio je nagradu publike na festivalima u San Sebastijanu, Oslu i Bijaricu.

Sinopsis

Nejednakost, nepravda i zahtevi sveta u kome živimo uzrokuju stres i depresiju kod mnogih ljudi. Neki od njih pucaju. Ovo je film o tim ljudima. Ranjivi u sudaru s realnošću koja se stalno menja i iznenada biva nepredvidiva, likovi filma Divlje priče prelaze onu tanku liniju koja civilizaciju deli od varvarstva. Izdaja ljubavnika, povratak u tešku prošlost i nasilje upleteni u svakodnevne susrete, teraju junake u ludilo dok oni popuštaju neporecivom zadovoljstvu koje dolazi od gubitka kontrole.

Trejler: Divlje priče

DIVLJI ŽIVOT (Vie sauvage) Sedrik Kan, Francuska

(fest.rs)
Da li utopija može da izdrži test stvarnosti pitanje je koje postavlja Sedrik Kan u svom poslednjem filmu za koji je dobio nagradu žirija na filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Sinopsis

Pako i Nora su nekada bili idealan par. Oboje su voleli prirodu, nomadski način života, pa su se dogovorili da podižu svoju decu daleko od turleži potrošačkog društva. Nora se, međutim, za razliku od Paka, umorila od takvog načina života, rešila je da napusti Paka i povede decu sa sobom. Pako ne može da prihvati takvu izdaju, naročito zato što je Nora dobila starateljstvo nad decom. No, kako je imao prava da viđa decu, Pako koristi priliku i beži sa svoja dva sina, Calijem i Okjesom. Njihovo bekstvo je trajalo neverovatnih jedanaest godina.

Trejler: Divlji život

UBITI ČOVEKA (To kill a man) Alehandro Fernandez Almendras

(fest.rs)
Treći film Alehandra Almendrasa donosi tešku priču o tihom i skromonom porodičnom čoveku koga sve više maltretira  Kalule, zlikovac iz ulice. Ubiti čoveka osvojio je nagradu žirija na filmskom festivalu u Sandensu 2014.godine.

Sinopsis

Horhea, tihog i skormnog porodičnog čoveka sve više maltretira Kalule, zlikovac iz ulice. On ne čini ništa sve dok ga jednog dana i ne napadnu. No, umesto Horhea, koji i dalje ostaje pasivan, zlikovcima se suprotstavlja njegov sin koji pri tom biva ozbiljno povređen. Kalulea osuđuju i šalju u zatvor. Dve godine brzo prolaze. Horheov brak se raspada, a Kalule se vraća i nastavlja da maltretira Horhea i njegovu porodicu.
 
Trejler: Ubiti čoveka

BELI BOG (White god) Kornel Mudruco

(fest.rs)
Beli bog mađarskog reditelja Kornela Mudruca osvojio je nagradu za programa izvestan pogled u Kanu 2014. godine i nagradu publike na filmskom festivalu u Antaliji.

Sinopsis

Dajući prednost psima s pedigreom, novi propisi nameću visok porez na mešance. Vlasnici odbacuju svoje pse i azili postaju pretrpani. Trinaestogodišnja Lili se očajnički bori da zaštiti svog ljubimca Hagena, ali njen otac na kraju pušta psa na ulicu. Hagen i njegova lepa gazdarica se očajnički traže dok Lili ne izgubi veru da će ga naći. Boreći se da preživi, Hagen shvata da nije baš svaki čovek najbolji prijatelj psa. Hagen se pridružuje bandi lutalica, ali ga ubrzo hvataju i šalju i kafileriju. Nade je malo, ali psi iskoriste priliku da pobegnu i pobune se protiv čovečanstva. Njihova osveta će biti nemilosrda. Lili je možda jedina koja može da zaustavi neočekivani rat između čoveka i psa.

Trejler: Beli bog

DIŠI (RESPIRE) Melani Loran, Francuska

(fest.rs)
Melani Loran glumila je u preko trideset pet filmova pre nego što je odlučila da se oproba i u režiji. "Diši" je njen drugi film. 

Sinopsis

U središtu filma Respire su dve devojčice koje su, iz različitih razloga, poželjne drugarice u školskim društvenim podelama. Šarli, privlačnu, učtivu sedamnaestogodišnjakinju lepih manira, odmah privlači Sara, nova devojčica u školi. Sa neposlušnom plavom kosom i otvorenog ponašanja, Sara je šarmantna – i opasna. Njih dve brzo postaju drugarice, postaju bliske i počinju da dele tajne. Sve je u redu sa ostatkom sveta – dok, jednog dana, njihov odnos ne počne da se menja.

Trejler: Diši

ČOVEK PTICA (Birdman) Alehandro Gonzales Injaritu, SAD

(fest.rs)

Ozbiljan zaokret u rediteljskoj karijeri Alehandra Injaritua koji se proslavio potresnim dramama, Čovek ptica nagrađen je Oskarom za najbolju režiju, film i originalni scenario.

Sinopsis


Čovek ptica prati čuvenog glumca koji se bori da povrati kontrolu nad svojim životom i karijerom posle tumačenja uloge legendarnog superjunaka. Rigan Tompson počinje da radi na brodvejskoj adaptaciji komada Rejmonda Karvera O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi, za koju je on napisao scenario u želji da svom liku da više prostora u prvom planu. Nada se da će mu komad pomoći da povrati poštovanje koje je izgubio kad se „prodao" za ulogu Čoveka ptice, koju su drugi napadali kao potpuno uzaludnu. Nesrećni slučaj daje Riganu priliku da slabog glumca zameni mnogo boljim, pa on mora da nauči da deli prvi plan i da se bori sa izazovima njegove umetničke vizije. Kao dodatni konflikt tu je i neprekidna bitka s velikim egom i njegov loš odnos sa ćerkom zavisnom od droge, istovremeno i asistentkinjom, Sem, koja ga stalno podseća koliko je nevažan. Film pruža iluziju da je snimljen iz jednog kadra, dajući mogućnost glumcu da kontroliše pokret i tempo filma.

Trejler: Čovek ptica

RITAM LUDILA (Whiplash) Dejmijen Šažel, SAD

(fest.rs)
Drugi film Dejmijena Šazela osvojio je publiku na nekoliko filmskih festivala dok je sjajna gluma Džej Kej Simonsa u ovom filmu nagrađena Zlatnim globusom i Oskarom za najbolju sporednu ulogu.

 Sinopsis

Talentovani mladi džez bubnjar doživljava vatreno krštenje kada ga angažuje opaki instruktor čija konstantna potraga za savršenstvom može dovesti do samouništenja. Otkad zna za sebe Endru Nejman je gledao svog oca kako propada. Odlučan da napravi nešto od sebe bez obzira na sve, Endru upisuje prestižni muzički konzervatorijum na Istočnoj obali gde njegov talenat brzo privlači pažnju Terensa Flečera, cenjenog profesora muzike poznatog po svom oštrom pristupu u podučavanju. Vođa najboljeg džez ansambla u školi, Flečer odmah regrutuje Nejmana u svoj bend, dajući ambicioznom mladom bubnjaru pravu priliku da se pokaže. Na putu je to da postigne ukoliko ga Nejmanove metode prethodno ne dovedu do ludila.

Trejler: Ritam ludila

* Sinopsisi su preuzeti sa fest.rs sajta.

0 коментара:

Постави коментар